koken

Marieke, hoe maakte jij ook al weer.....

Nou, zo dus! (blijf terugkomen voor nieuwe recepten of download het hele boek😊)

Download
kookboek
Voor mijn lieve vriendin, die in een (letterlijke) klap haar reuk en smaak verloor....
Een kookboek gebaseerd op kleur, gevoel en prikkels.
kookboek.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB


grote mensen pasta met witlof

 

voor 2 personen

bereidingstijd ca. 40 minuten

 

benodigdheden:

- 3 stronken witlof (ca 500 gr)

- 1 doosjes (150 gr) oesterzwammen (half doosje champignons)

- 6 nestjes tagliatelle

- 1 ui

- 1 teen knoflook

- 75 -100 gr gorgonzola (ipv gorgonzola kan je ook 3 eetlepels crème fraise gebruiken, voeg dan 2x zoveel salie toe)

- bloem

- olijfolie

- bouillonblokje voor 500 ml bouillon

- salie (gedroogd 1/2 theelepel / vers 3 blaadjes zeer fijn geknipt)

- peper

- optioneel: (vega) spekjes OF (vega) kipstukjes

 

- grote pan/hapjes pan

- pasta pan

- diep bord/schaal

- waterkoker

 

 

aan de slag:
- snipper de ui

- pers de knoflook

- maak de paddenstoelen schoon (oesterzwam: steeltje eraf! en reepjes scheuren/ champignon borstelen en in dunne plakjes snijden)

- snijd de witlof in de lengte in dunne reepjes (van kruin tot kontje, let op het hart van de witlof is hard, dus moet waarschijnlijk 2 keer gesneden worden)

 

pan 1

- verwarm in een pan 2 lepels olijfolie

- bak je witlofreepjes tot zij gekarameliseerd zijn (mooi bruin met een donkerbruin randje)

- 'schenk' de op het diepe bord of de schaal en laat zoveel mogelijk vocht in de pan

- voeg nogmaals twee lepels olie toe aan het vocht in de pan

(optioneel -bak de kipstukjes/spekjes) 

 

pan 2

- kook 1,5 liter water in de waterkoker

- zet de pan voor de pasta op het vuur. Wanneer de waterkoker gekookt heeft, schenk je iets meer dan een liter water in de pasta pan en voeg je de pasta toe. Kook deze al dente in ca 10 minuten (proeven werkt beter dan een keukenwekker!)

 

terug naar pan 1 (met alleen bakvocht van de witlof Of met spekjes/kip)

- voeg de paddenstoelen en ui toe

- wanneer de ui glazig is voeg je de knoflook toe

- strooi 3 eetlepels bloem over het bakmengsel en roer dit goed om gedurende 1 minuut

- voeg een bouillonblokje toe en ongeveer een halve mok kokend water

- wanneer het de saus een glad geheel is (niet te dun!) voeg je de kaas toe

- roer alles goed om tot de kaas gesmolten is

- voeg de salie en een klein beetje peper toe

 

pan 2: 

giet de pasta af 

 

 

controle en afwerking:

 

pan 1:

De saus heeft de juiste dikte wanneer je een streep kan trekken over een lepel en deze even zichtbaar blijft als je de saus van een lepel laat lopen. 

Is de saus te dun, kook hem dan even in op hoog vuur (let op, wel blijven roeren!)

 

Doe de pasta bij de saus. Je ziet, als je het goed hebt gesneden, de witlof bijna niet terug tussen de tagliatelle.

 

 

 

Paddenstoelensoep voor 4 personen

 

Nodig:

Grote soeppan

Koekenpan

Grote kom

 

1 grote doos champignons 

1 klein doosjes oestrrzwammen

1 klein doosje shiitake (of wat er voor handen is)(Totaal ca 400 gr)

Bloem

Bouillon 

4 Knoflooktenen

2 kleine uien /1 hele grote ui

Tijm

Olijfolie

Zout en peper

 

Bereiding:

1. Snijd de paddenstoelen in plakjes/stukjes

2. Snipper de ui en knoflook

3. Verwarm een koekenpan tot deze zeer warm is

4. Voeg wat olijfolie en de helft van de paddenstoelen toe. (als je een kleine koekenpan hebt, doe er dan meer dan 2 keer over). Breng op smaak met wat zout en peper. Wanneer goudbruin 'schenk' de pannenstoelen in de grote kom

5. herhaal stap 4 tot alle paddenstoelen gebakken zijn en in de kom zitten 

6. Verwarm in de soeppan ca 1 cm olie. 

7. Voeg ui toe, fruit deze glazig.

8. Voeg de knoflook toe en roer deze even om (niet laten verkleuren!)

9. Bedek de olie (met ui en knoflook) met een laagje bloem door dit er voorzichtig op te strooien (de verhouding olie/ bloem is 3/2)

10. Roer de bloem en olie tot een dunne gelige pap

11. Voeg 4 bouillonblokjes toe en roer zachtjes gietend 2 liter heet water door het mengsel (stop wanneer je de soep goed vindt van dikte)

12.Voeg de paddenstoelen en 2 eetlepels tijm toe.

13. Controleer de dikte van de soep, heeft het nog wat vocht nodig na het toevoegen van de paddenstoelen? Voeg dit dat met beleid toe (kleine beetjes).

14. Laat de soep ca 10 minuten op zacht vuur staan, zodat alle smaken gaan mengen. Vergeet niet te roeren over de bodem!

15. Server met een beetje versgemalen peper en/of koude crème fraîche.

 

Let op, wanneer de soep afkoelt, zal deze dikker zijn. Wacht dus tijdens het opwarmen tot de soep op 'eet temperatuur' is voordat je water toe voegt.

Aardappel-ei salade

250 gr krieltjes in plakjes gesneden en gekookt (ca 15 min)
5 eieren hardgekookt
1 groene appel in kleine blokjes 
1 kleine ui in kleine stukjes
2 augurken in kleine blokjes 

1/2 potje zilveruitjes
5 eetlepels mayo (kan ook 3 lepels yoghurt/creme fraise, 2 mayo / halvanaise)
2 theelepels mosterd
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde dille OF 2 eetlepels verse dille fijngeknipt
1 hand verse platte peterselie fijn gesneden/geknipt
Zout en peper naar smaak

Eigenlijk is het heel simpel als alles hierboven klaar staat. 
(Snijd de krieltjes in plakjes, mag in de schil, en kook ze 15 min. Zet de eieren op, wanneer het water kookt, zet je het vuur uit. Na 12 minuten zijn de eieren hard.)
Prak de eieren als ze afgekoeld zijn met een vork of wanneer je een grotere hoeveelheid maakt, de stampot stamper.  Hussel alle ingrediënten in een grote bak door elkaar en klaar.

Bietentaart met geitenkaas en hazelnoten

voor: 2 personen

bereidingstijd: 1 uur

 

benodigdheden:

 

de bodem

voor taarten kan je kiezen voor allerlei bodems:

- 4 plakjes bladerdeeg origineel (op basis van margarine), bakt mooi droog, is wel wat vettig

- 4 plakjes bladerdeeg roomboter, blijft glimmen en het vet staat er bovenop, niet mijn favoriet, wel veel smaak

- 4 plakjes deeg voor hartige taart, een mooi droog krokant brooddeeg

- 1/2 brood (kies je eigen favoriet, kan ook met spelt!, haal de korstjes er af)

- eigen brood- of piedeeg (150 g bloem, 1/2 theelepel zout, 3,5 gr droge gist, 1,5 eetlepel olie en 75ml koud water, mengen, kneden, half uur laten rijzen)

 

de vulling

- 1 pakje biologische bieten gekookt

- 1 grote rode ui (of twee kleintjes)

- 1 ei

- 125 g crème fraîche

- 200 g zachte geitenkaas (2x 6 plakjes in een pakje)

- 50 g harde (oude) geitenkaas

- 3 handen hazelnoten

- tijm

- zout

- peper

- 2 lepels paneermeel (of 1 beschuit geprakt)

- bloem

- een kleine ovenschaal met een opstaande rand van ongeveer 5 cm

 

voorbereiding:

- vet een kleine ovenschaal in met een beetje olie en smeer het uit met een stukje keukenrol

- sprenkel wat bloem in de vorm en leg de bodem van jouw keus in de vorm (kies je voor brood, gebruik dan geen bloem)

- snijd de bietjes in plakken van een halve cm dik

- halveer de ui en snijd deze in smalle halve ringen

- mix het ei met de crème fraîche voeg een mespunt zout, een theelepel tijm en wat peper toe

- snijd de zachte geitenkaas in plakjes of brokkel het, zodat het makkelijk te verdelen is

- kneus de hazelnoten zodat er kleine en grote stukjes zijn (gebruik een vijzel, deegroller en stevige zak of theedoek, of een mes - als schiet het dan vaak alle kanten op-)

- rasp de oude harde geitenkaas

- verdeel de plakjes bietjes, de kaas en nootjes in drieën of vieren (dat vult straks makkelijker). Heb je een hele brede schaal, verdeel de ingrediënten dan in tweeën. 

 

aan de slag:

- maak een mooi, dicht (!) geheel van de bodem van jouw keus in de ovenschaal, zorg dat de randen ook bedekt zijn

- sprenkel op de bodem van je keus een dun laagje paneermeel

- leg de bietjes op de bodem, ze mogen wat overlappen. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

- beleg de bietjes met de zachte geitenkaas (als je van pittig houdt, strooi nog een klein beetje zwarte peper over de kaas)

- strooi wat hazelnoten over de kaas

- herhaal tot de bietjes, kaas en hazelnoten op zijn 

- bovenop leg je de halve uienringen die je tussen je vingers los gemaakt hebt van elkaar. Als ze wat boven de rand uitkomen is dat geen probleem, dan worden ze lekker donker en cunchy

- giet het ei, crème fraîche en tijm mengel over het geheel

- strooi de geraspte geitenkaas over de taart

- bak af in ca 40 minuten op 180 graden

 

controle:

- steek een satéstokje in de taart en trek deze er uit. Er mag geen vloeibaar eiermengsel aanzitten. Twijfel je, zet het nog 5 a 10 minuten terug op 150 graden.

 

serveer:

- in een diep bord bij de favo tv serie, geen poespas, alles zit er in!

 

Preisoep

 

voor: 4 personen

bereidingstijd: 30 minuten

 

benodigdheden:

- 6 strengen prei (1,5 pp dus)

- 1 kleine ui

- 2 tenen knoflook

- 3 groentebouillonblokjes

- 1,5 liter kokend water (waterkoker paraat kan ook)

- bloem

- olie (boter kan ook, volg het recept voor hoeveelheden)

- peper

- komijn (1 eetlepel gemalen)

- geraspte oude kaas voor garnering

- grote pan

- staafmixer

 

voorbereiding:

- haal het buitenste blad van elke streng prei,

- snijd de prei in de lengte door, spoel het zand eruit

- snijd de prei in (halve) ringen (tot ca 10 cm van het uiteinde van het donkergroene deel)

- snipper de ui en knoflook

 

aan de slag:

- verwarm 2 lepels olie in een grote pan (als je wil lekkerbekken/viezerikken 1,5 lepel boter)

- voeg ui, knoflook en prei toe

- blijf roeren tot de prei glazig is

- voeg nog 1 lepel olie toe (1 lepel boter), roer dit goed door het groentemengsel

- voeg 3 eetlepels bloem toe

- blijf roeren tot het geheel aan elkaar plakt

- voeg 2 bouillonblokjes toe en een liter water en roer het tot een glad geheel

- voeg peper toe naar smaak

- pureer het geheel met de staafmixer

 

controle:

- controleer 5 minuten of de dikte van de soep ok is. Wanneer deze te dik is, voeg je nog wat heet water toe (kleine beetjes per keer!)

- controleer de smaak: zit er genoeg peper in en is de soep zout genoeg? Indien de soep zout nodig heeft, voeg een half/heel blokje bouillon toe, controleer na een paar minuten of de smaak beter is (het duurt even voor de bouillon gemengd is met de soep).

 

serveer:

- met een beetje geraspte oude kaas (of voor de vegan variant met zoute knoflookcroutons)

Couscoussallade

 

voor: 2 personen

bereidingstijd: 15 minuten

 

benodigdheden:

- 2 handjes geschaafde amandelen

- 3 lente-uitjes

- 1 teen knoflook

- 100 g granaatappelpitjes

- 4 takjes munt

- 4 takjes platte peterselie

- 100 g feta

- ca 10 groene knoflook olijven (any other will do as well)

- 1 koffiemok couscous

- olie

- citroensap

- zout

- peper

- ruime schaal (hittebestendig)

- koekenpan

- kokend water (waterkoker paraat)

- bord dat op de ruime schaal past

 

 

voorbereiding:

- pluk de blaadjes van de munt

- rol en prop de peterselie en munt tot een balletje

- snijd de peterselie en munt in hele fijne sliertjes/stukjes en leg deze op het bord

- snipper de knoflook en leg deze op het bord

- snijd de eerste 2 cm van de bovenkant en het kontje van de lente-ui af, maak smalle ringetjes en leg deze op het bord

- snijd de olijven in plakjes en leg deze op het bord

- snijd de feta in (hele) kleine blokjes en leg deze op het bord

- kook water

 

aan de slag:

- doe de couscous in de ruime schaal

- giet kokend water bij de couscous zodat deze onder water staat met een half vingerkootje water extra erop

- leg het bord (met alle mukmuk erop) op de schaal

- zet de koekenpan op het vuur en wacht tot deze warm is

- als de pan heet is, rooster de geschaafde amandelen tot goudbruin en leg deze daarna op het bord (bij de rest) (het wordt wat vol nu)

- haal na 10 minuten het bord van de schaal en rul de couscous met een vork

- gooi alles van het bord met de granaatappelpitjes in de schaal

- giet 1 lepel citroensap, 2 lepels olijfolie over het geheel en meng het met een slabestekje (ga niet als een malle roeren, dan sloop je de feta)

- voeg zout en peper toe

 

controle:

- het je genoeg fris van de munt? (nee: voeg wat munt toe)

- is het smeuïg genoeg, maar niet nat? (nee: geef het een klein scheutje olie)

- check je zout en peper, voeg toe indien nodig

 

serveer:

- met een Griekse salade / bietensalade en in plakjes gesneden en gebakken haloumi (of een met harissa ingesmeerd en daarna in een klein beetje olie gebakken koteletje -indien niet vega-)

Paddenstoelen gevuld met vijgencompote, Rochefort en een notenkorstje

 

voor dit recept is een snelle versie en een langzame doe het zelf versie. Hieronder werk ik ze op volgorde zoals ze genoemd zijn uit

 

(snel)

voor: 2 personen

bereidingstijd: 45 minuten

 

benodigdheden:

- potje vijgencompote/jam

- 4 grote shi-takes

- knoflook

- 150 gr Rochefort

- 2 eetlepels hazelnoten

- 2 eetlepels pecannoten

- 1 hele oude boterham (niet groen!, maar droog)

- 2 takjes peterselie

- olijfolie

- peper

- zout

- ovenschaal of groot bakblik

- oven voorverwarmd op 170 graden

- fijne rasp of knoflookpers

- staafmixer

(vijzel/deegroller en stevige plastic zak)

 

 

voorbereiding:

- haal het stammetje en een deel van de sporen uit de shi-takes (zodat er een kuiltje ontstaat)

- rasp of pers de knoflook en meng dit met 1 lepel olie en een heel klein beetje zout)

- maak in een vijzel, met behulp van een deegroller of gewoon met een mes de noten fijn (geen puree, zorg dat het geheel nog kleine stukjes heeft - een soort hele grove paneermeel-)

- staafmixer de boterham aan gort en meng dit met de nootjes

- snijd de peterselie heel fijn en meng dit met het brood/notenmengsel

- snijd de Rochefort in dunne plakjes

 

aan de slag:

- smeer heel dun een laagje knoflookolie op de bodem van de shi-takes, je kan ook een kwastje gebruiken

- leg in elke shi-take een grote theelepel vijgencompote/jam

- bedek de compote in de shi-take met Rochefort (tot de rand van de paddenstoel!)

- meng de overige olie met de brood/noten en peterselie mix

- verdeel dit over de paddenstoelen (je houdt waarschijnlijk een klein beetje over, maar er mag een dikke laag op, met een kopje dus)

- bak af in de over op 170 graden in ca 25/30 minuten (tot de korst goudbruin is)

 

controle:

- is de korst goudbruin? (nee: nog 5 minuten in de oven)

- is de onderkant van de paddenstoel goed heet? (gebruik een grote lepel om deze even te liften aan een kant en houd je vinger tegen de onderkant aan, kan je je vinger er makkelijk tegenaan houden, dan is het niet warm genoeg en zal de kaas niet gesmolten zijn, dus nog 5 minuten in de oven -is de korst al donker, leg er dan een klein stukje aluminiumpapier op-), controleer later weer

 

serveer:

- gebruik een stevige lepel om de paddenstoelen uit de schaal/het blik te halen, zij zullen zacht zijn geworden namelijk.

- lekker bij gegrilde little-jam en gebakken aardappeltjes, of als bijgerecht bij een winters menu.

 

 

NB. De controle is belangrijk. Niet elke oven wordt even warm en niet iedereen holt de paddenstoelen even ver uit.

 

 

(minder snel) 

De lange versie werkt hetzelfde als hierboven, alleen maak je de vijgencompote/jam zelf. Dit kan op 2 manieren:

 

 manier 1

- neem 1 kg verse vijgen en halveer deze

- leg ze op een ovenschaal op bakpapier

- besprenkel met een beetje citroensap en (bruine basterd) suiker

- gril deze op 150 graden ca 40 minuten

- check of het vruchtvlees zacht is met een gebaksvorkje

- heel het vruchtvlees uit de schil en pureer deze

 

manier 2

- neem 1 kg verse vijgen en schil deze dun

- snijd de vijgen in kleine stukjes

- neem een hapjespan en zet deze op het vuur

- voeg een klein klontje boter toe en wacht tot deze bruist

- voeg de vijgen toe en blus het geheel af met wat citroensap (max 1 eetlepel)

- voeg wat (bruine basterd) suiker toe (max 1 eetlepel)

- kook het geheel in tot er een mooie jamachtige substantie ontstaat

 

Linzensoep

 

voor 4 personen

bereidingstijd ca. 1 uur (hoe langer de soep staat, hoe beter en voller de smaak)

 

benodigdheden:

 

- rode linzen (2 koffiemokken)

- 2 grote uien

- 4 tenen knoflook

- gele/oranje paprika

- 4 grote tomaten (mag ook een blik tomatenblokjes zijn- de snelle versie-)

- 3 a 4 blokjes groentebouillon

- ras el hanout (2,5 grote eetlepels)

- karwijzaad (1,5 eetlepel in de vijzel geplet)

- olijfolie

- peper

- 1,5 liter (bijna) kokend water

- limoen / crème fraîche voor garnering

 

 

voorbereiding:

 

- snijd de uien en paprika zo klein mogelijk in ongeveer gelijke stukjes

- snipper de knoflook (ja dat kan)

- snijd de tomaten in blokjes (door de kroon in tweeën, kroontje eruit, 6/8 plakjes per helft en dan in drieën)

- plet in een vijzel 1,5 eetlepel karwijzaad

 

aan de slag:

 

- verwarm in een grote pan 3 eetlepels olie

- voeg de ui, knoflook en paprika toe

- wanneer de ui glazig is, voeg je de tomaat toe

- als de tomaat zacht is, voeg je 3 bouillonblokjes toe, de linzen en 1 liter water

- als alles doorgeroerd is, voeg je de kruiden toe (peper naar smaak)

- zet het vuur lager, maar laat het nog zachtjes pruttelen (door het zetmeel in de linzen, kan de soep snel aankoeken aan de bodem).

 

Controle:

- controleer na ca 30 minuten of de dikte van de soep ok is. Wanneer deze te dik is, voeg je nog wat water toe (kleine beetjes per keer!)

- controleer de smaak: zit er genoeg peper in en is de soep zout genoeg? Indien de soep zout nodig heeft, voeg een half blokje bouillon toe, controleer na een paar minuten of de smaak beter is (het duurt even voor de bouillon gemengd is met de soep).

 

serveer:

- in een grote kom met wat limoensap en of een lepeltje crème fraîche

- met humus, fetasmeersel en pita's (of snel naanbrood)

 

 

Salade met tortellini, gegrilde paprika, uien-tomaatchutney en geitenkaas

voor: 2 personen

bereidingstijd: 1 uur

 

benodigdheden:

- 2 kleine zakjes tortellini fromagi

- 2 grote rode paprika's

- 3 rode uien

- 3 grote rijpe tomaten (handvol, anders 4 of 5 kleintjes)

- zachte geitenkaas (pakje met 2x 6 plakjes --> zonder honing!!!)

- peper

- zout

- rucola

- olijfolie

- balsamicoazijn

- ruime pan om de pasta in te koken

- koekenpan

- hapjespan / braadpan met deksel(!)

 

voorbereiding:

- zet de pastapan met ruim water op het vuur

- snijd de ui in ringen

- snijd de tomaat in stukken (halveer, kroon eruit, 6 plakjes per helft en dan doorsnijden)

- snijd de paprika's in lange repen (door de helft, zaadlijsten eruit en dan in de lengte reepjes van 0,5 cm snijden)

- halveer of brokkel de zachte geitenkaasplakjes

 

aan de slag:

- zet de koekenpan en hapjespan op het vuur

- in de warme hapjespan gaan de uien, met de tomaten en daarover een ruime scheut olijfolie (4 eetlepels) en een ruime scheut balsamicoazijn (ook 4 eetlepels) flink peper en ruim zout, schep dit even om en doe het deksel op de pan

- gril in de koekenpan (zonder olie!) de repen paprika

- indien het water kookt voor de pasta, pasta toevoegen (ca 12 min. nodig, proef of de pasta en vulling(!) gaar zijn, dat is de beste test)

- hussel de tomaten en uien om, dit wordt het warmste gedeelte van het gerecht en heeft de langste tijd nodig (het moet een jamachtige structuur krijgen). Wanneer het te vochtig blijft, verhoog je (als de rest klaar is) het vuur en haal je het deksel van de pan af.

 

controle:

- de pasta is gaar (en afgegoten)

- de paprika gegrild

- de chutney lekker zoetzuur en jamachtig

- de geitenkaasplakjes in brokjes, plakjes (net hoeveel zin je hebt)

 

serveer:

- een ruime hand rucola per bord

- een ruime schep tortellini (anderhalve aardappel lepel)

- een soepopscheplepel chutney

- een handje geitenkaas (of 4/5 halve plakjes)

- maak het geheel af met een paar stukjes van de gegrilde paprika, een drizzle olie en een beetje versgemalen peper en zout

 

 

NB. Deze uien-tomatenchutney kan je ook in de oven maken, dat is eigenlijk lekkerder, maar duurt eindeloos... Ok, in ieder geval meer dan een uur. Gooi bovengenoemde ingrediënten (ui, tomaat, peper, zout, olie, balsamico) in een ovenschaal en zet deze in een oven die is voorverwarmd op 180 graden. Schep het geheel elke 20/30 minuten om. (Bruine stukjes aan de rand zijn welkom, dus roer ze er doorheen, haha, lees deze zin niet buiten het recept om). Na 75-90 minuten ziet het geheel eruit als een soort jam en is het klaar.

Paddenstoelen risotto

 

voor 4 personen

 

Half pak risotto rijst (van ah, die blijft mooi stevig)

1 ui

2 tenen knoflook

100 gr parmezaanse kaas (geraspt)

2 blokjes bouillon voor ca 500 ml per stuk (liefst paddenstoelenbouillon)

1 glas witte wijn (250 ml)

500 gr bospaddestoelen 

1 eetlepel roomboter

Zout

Peper

Olijfolie

Tijm

Ruime pan

Koekenpan 

 

Voorbereiding:

Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes (formaat plakje champignon)

Snijd de ui en knoflook heel fijn.

Los de bouillon op in een schenkkan met 1 liter kokend water (laat de lepel erin staan, het bezinksel heeft de meeste smaak, dus roer even voor gebruik)

 

Aan de slag:

- Verhit een ruime diepe pan op het vuur (iets meer dan half vuur)

- bedek de bodem met een dun laagje olijfolie

- bak de ui en knoflook 

- voeg de rijst toe als de ui glazig is

- wanneer de rijst de olie opgenomen heeft (deze wordt dan ook glazig) wijn toevoegen

- roer vanaf nu elke 2-3 minuten tot de wijn is opgenomen

- roer er een scheutje bouillon door

- wanneer de rijst de bouillon opgenomen heeft, voeg je weer een scheutje toe (niet in één keer schenken, dan neem de rijst het niet op en wordt t een bende)

- herhaal dit bouillon scheppen tot ca 750 ml op is

- blijf vooral roeren

- proef na ca 25-30 minuten de structuur van de rijst. Deze mag al dente zijn, maar niet kei hard. De risotto moet ca 40 minuten opstaan, dus blijf proeven tijdens het roeren. 

 

- bak in de koekenpan de paddenstoelen goudbruin in olie met peper, zout en wat tijm

- voeg deze met het bakvocht toe aan de risotto

- roer de boter en parmezaan door de risotto

- wanneer de risotto te dik wordt, voeg je nog wat bouillon toe. 

 

- de risotto is het lekkerst als hij een beetje kan klotsen en golven in de pan

- breng op smaak met peper (zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillon en kaas) 

 

Lekker met balsamico, ruccola en gepofte tomaatjes